Les paraules “app amb ganxo” no són precisament al centre del diccionari de la llengua catalana, però m’ha semblat que d’aquesta manera us podia transmetre que una app és més que una web, que una app té un plus entre públic i marca, entre clients i establiment, i entre participants i esdeveniments.  

Aquest plus, aquest “ganxo”, aquest “què” és el que fa que una app sigui molt diferent a una web responsiva.

Si penses que una app és el mateix que la web, i per tant ja no hi pares atenció deixa’m dir-te que et falta la idea per a fer que la teva app sigui un èxit.

El potencial de les apps és gran, el tema rau en com “enganxar” (en el sentit més positiu) al teu públic.

Una app pot fer 1000 coses que no pot fer una web.

Miro d’explicar-t’ho per parts, a veure si aconsegueixo inspirar-te o et dono idees per plagiar, copiar o millorar.

Geolocalització: Una app pot saber on ets tu, on són altres usuaris, on hi ha certs objectes. L’app pot geolocalitzar tant si estan en moviment com si estan quiets. I l’app pot mostrar els resultats segons paràmetres i enviar aquesta informació als usuaris i a l’administrador de l’app. Et ve alguna idea al cap amb el teu negoci?

Algun exemple: Tinder,  Wallapop.

Xat intern & networking: una app permet crear una comunitat d’usuaris (igual que una web), amb una diferència molt rellevant, pots crear un sistema de missatgeria intern sense necessitat que els usuaris comparteixin dades personals per mantenir una conversa online, i a més aquests missatges es rebran al mòbil, el format estrella de la missatgeria/conversa entre usuaris i comunitats. Perfecte a més per compartir-los. Exemple app del MWC2016.

Informació intel·ligent: el moment de rebre i enviar la informació és molt rellevant. Ser l’usuari que primer rep la informació el fa un usuari privilegiat, si a més l’usuari rep la informació al moment li serà molt més útil i si a més és en el lloc adequat, llavors serà un usuari encantat. Aprofitar aquest èxit i maximitzar-lo com a èxit de la marca és un potencial més que et pot aportar la teva app.

Per fer-ho caldrà crear un algoritme intel·ligent que a través de paràmetres, regles i relacions faci la feina específica per a cada usuari i en tot moment. Les preguntes què vol saber? Quan ho vol saber? I a on ho vol saber? T’ajudaran a trobar la resposta (el canal 3/24 fa temps que se n’ha adonat 😉

Jugar: Potser amb la teva marca i producte, vols que els usuaris hi juguin, es diverteixin i en parlin. Llavors crear un joc amè, distès i de partides curtes pot ser un gran èxit. Avui en dia les estones perdudes al metro, a l’autobús o esperant s’han transformat amb estones amb un mòbil i una app. Si t’ho proposes tu pots entretenir-los i alhora donar experiència de marca i moure diners, punts, premis i recompenses.

Altres idees passen per aprofitar els sensors que tenen els mòbils i que els usuaris poden utilitzar en qualsevol moment, els sensors més rellevants són: el giroscopi, sensor que detecta la inclinació i moviment del mòbil, sensor de altitud (en algun models), la càmera de fotos i vídeo, els altaveus, la grabadora i el bluetooth.

Ja t’has inspirat? Ja comences a tenir una idea per la teva app?

Com que a part de coneixements sobre apps, disposo de coneixements sobre màrketing deixa’m que t’aporti alguna cosa més.

Suposo que estàs pensant en una app pels teus clients. Doncs bé, ara t’animo a que pensis en els teus proveïdors, intermediaris, i altres empreses que estiguin dins la cadena de valor on es mou el teu negoci. Obre la ment i pensa en gran, les apps moltes vegades aporten valor a 3 bandes, o a 4 bandes.

Per exemple My Taxi. Els taxistes tenen un nou canal d’entrada de clients, agilitzen el seu servei i poden fer més trajectes. Els usuaris, disposen d’un canal per contactar amb un taxista conegut, o amb un taxista proper i no cal ni portar diners ja que pots pagar online. Perfecte tot, oi? Doncs aquí no s’acaba, darrera la plataforma hi ha un recull de dades que es rendibilitzen i monetitzen per exemple optimitzant recorreguts, horaris, benzina, etc. I potser l’Ajuntament, de retruc, en pot treure profit, amb dades rellevants per a gestionar la ciutat.

Si ja estàs inspirat/da ara toca fer pluja d’idees amb el teu equip, o amb un equip expert amb apps. Estic segura que d’aquí en sortirà el famós “ganxo” que els usuaris i les marques busquem de forma conscient per uns i de forma inconscient per altres, però amb beneficis per a totes les parts.