El valor és a les apps natives!

Ras i curt: quan les apps són natives et poden aportar més que una web.

Si quan penses en una app penses en una manera més de fer marca, engagement, vendes, o el què sigui vas pel bon camí. Si a més vols que sigui diferent, innovador i aporti novetats cal que pensis en apps natives.

I una web app? Doncs una web app és una web posada dins d’una app. Resultat: un accés directe en el teu escriptori del mòbil. Útil? Poc. Aporta valor? Jo penso que no.

 

Una app nativa és una app que s’ha creat amb el llenguatge propi del sistema operatiu del mòbil, la qual té la navegació a l’estil del sistema operatiu que toqui (Apple o Android)

Una web app és una app que accedeix a Internet i et mostra el contingut que hi ha online. El contingut online pot ser la teva web o algun altre software que ha s’hagi desenvolupat i estigui en una URL.

Així doncs una web app pot ser una rèplica de la web, en format mòbil i tenir realment poc valor quan el teu públic pot accedir a la web quan vulgui i des d’on vulgui. O també et pot aportar una forma diferent perquè el teu públic interactui amb tu, perquè abans has pensat i desenvolupat un software que està disponible online.

Una app nativa és molt més i més interessant. T’explico els avantatges i, en el darrer punt, els inconvenients.

Una app nativa serà molt més ràpida per l’usuari. A priori pot semblar que no sigui massa rellevant, però la navegació amb el dispositiu i sobretot la immediatesa quan prems un botó és del tot rellevant per a tots els usuaris, i pels més joves té valor doble. (dades sobre el tema)

Amb una app nativa pots fer allò que no es pot fer amb l’ordinador. I què és? Doncs aquí rau la raó de l’èxit de les apps. Alguns exemples: saber posicions dels usuaris (geolocalització), entrada de veu, foto i vídeo i sortida de so, foto i vídeo (sense cap accessori), detecció d’altitud, de moviments, d’acceleració (ús del sensor acceleròmetre) i moltes coses més que combinades poden donar resultats com detectar persones properes, botigues de la zona, localitzar productes, persones i coses. O mesurar els teus moviments, saber l’esport que fas, marcar rutes, rankings i mil funcions més.

De funcions se n’han inventat moltes, i en queden moltes per inventar. El que sí sabem és que el desenvolupament natiu és el que permet que l’app tingui aquesta funció que la fa diferent i lligarà el teu públic amb la teva marca, a la comunitat de la marca o les teves vendes. Pots imaginar funcions o fixar-te en les que ja han funcionat, qualsevol dels dos camins és vàlid per trobar i crear la teva app.

I per últim, però molt rellevant, és que una app nativa et pot donar contingut i funcions sense necessitat de tenir Internet. Com? Molt fàcil: el fet d’instal·lar la app i una bona programació poden fer que hi hagi funcionament off-line (sense Internet).

I bé els inconvenients, sempre n’hi ha i és el de sempre…el preu.

Sóc sincera, el cost de desenvolupar una app nativa fàcilment passa dels 2.000€, als 10.000€ i pots anar pujant, si vols que sigui adhoc pel teu projecte i per la teva plataforma.

La inversió pot ser petita o gran depenent del teu pressupost global, depenent del tamany de la vostra empresa i els objectius que us marqueu.

En cas de tenir opcions a un bon pressupost vol dir que ets una empresa potent, i segurament amb objectius clars o bons assessors, si és així no el malbaratis amb web apps, ves directe a una app nativa, hi ha molts desenvolupadors, i alguns de molt bons.

Per altra banda, si disposes de poc pressupost la meva opinió és que destinis hores a buscar algun desenvolupador que hagi tret una app nativa en format Saas o producte. El preu serà molt més econòmic -per mes, per any- però serà amb unes funcions determinades. El meu consell és busca bé, el món és gran, això sí, fixa’t que puguis posar-hi la teva marca, que de res servirà si la app no porta el teu nom, i alhora fixa’t que tingui les màximes funcions que desitges. En cas que busquis apps per esdeveniments mira’t la Festival App i Congress App de www.suitevent.com.

Com sempre esperem que la nostra opinió us pugui aportar una mica de llum en temes que no són de la vostra expertesa, i sí que ho són de la nostra.

Compartir coneixement és positiu, sempre!